טיפ הכתיבה השבועי: הגוף (הראשון) והנשמה

יצא שהשבוע התעסקתי הרבה בבחירות גוף לסיפורים. גוף ראשון, גוף שלישי וכו'. מאחר ובחירת הגוף היא גם בחירת הנשמה של הסיפור, זה מאוד חשוב. יש הרבה בילבול בעניין, אז זה הזמן לעשות קצת סדר, ואולי לעזור בכמה החלטות חשובות.

ברשותכם, אדלג על הרקע ועל הניואנסים (יש הרבה מהם), כמו גם על גישות אקזוטיות ופחות נפוצות, ואגש לדברים הממש עיקריים. וכהרגלי, בטח אעצבן פה כמה אנשים.

כתיבה בגוף ראשון

בכתיבה בגוף ראשון המספר מספר את מה שקורה (או קרה) לו בגופו. זו הכתיבה הכי אישית ולכן היא מככבת בז'אנרים של רומנטיקה ונוער, כי בסיטואציות ובגילאים האלה הקוראים מאוד עסוקים בעצמם וברגשותיהם.
יותר מזה: פעם רוב הקריאה היומיומית שלנו (עיתונות) היתה בגוף שלישי, והכתבים דיווחו על מה שקרה לאנשים אחרים. היום, בעידן הפייסבוק, התרגלנו לכתוב את עצמנו – ולקרוא אחרים שכותבים את עצמם, בגוף ראשון.

מהסיבות האלה, רוב הכותבים שמתחילים היום לכתוב – עושים את זה בגוף ראשון. זה הכי טבעי להם, וכביכול גם הכי פחות דורש מאמץ.

כביכול.

קיימים כמה ניואנסים לגוף הראשון ולסגנון הסיפור. רומן מכתבים? זה גוף ראשון. יומן? גוף ראשון. וכמובן, סיפור אותו המספר מעביר למישהו אחר – בהחלט ובהחלט גוף ראשון. אבל רוב הכתיבה העכשווית בישראל נערכת במה שאני מכנה גרל"מ.

וללא ראשי תיבות: גוף ראשון לא מנומק.

בגרל"מ, המספר לא צריך 'סיבה מוצדקת' כדי לספר בגוף ראשון. הוא לא מדבר אל מישהו מוגדר, ולא כותב זכרונות (כמו בספרי פיץ של רובין הוב). הוא פשוט עושה את זה כי ככה בא לו. או, יותר נכון, ככה נראה לסופר שהכי נכון לספר.

ו… הוא כותב את הנשמה שלו. כלומר: את מה שהוא חש (רואה, שומע וכו'), את מה שהוא חושב ואת מה שהוא מרגיש. כל מה שנכתב על הדף נמצא בתוך הטווח הזה. כל מילה ומילה בטקסט.
וכאן מגיעה הטעות (מילה גדולה מדי. נקרא לזה כתיבה חצי אפויה) הגדולה ביותר שאני רואה בכתיבה בגוף ראשון: לספר "על עצמי", במקום לספר "את מה" שקורה.

אסביר.

אם אני כותב "ראיתי את יוסי יוצא מהחדר וחשבתי שהעיניים שלו מדהימות", אני מספר "על עצמי". הדגש הוא על מה שראיתי וחשבתי. אבל… היי, בגוף ראשון כל מה שכתוב הם דברים ש(כמספר) חשתי, חשבתי או הרגשתי.

תנו לזה לשקוע רגע.

שקע?

אם שקע, אז שמתם לב שיש כאן פתאום הרבה מילים מיותרות. אני לא צריך לכתוב "ראיתי את יוסי", כי ברור מאליו שראיתי אותו – אחרת לא הייתי יודע שהוא יצא מהחדר וזה לא היה נכנס לטקסט. מספיק שאכתוב "יוסי יצא מהחדר".

וגם לא צריך לכתוב "חשבתי שהעיניים שלו מדהימות", כי הרי כל הטקסט מורכב מדברים שהתרוצצו לי במוח. מספיק שאכתוב "העיניים שלו היו מדהימות".

יוסי יצא מהחדר. העיניים שלו היו מדהימות.

ופתאום הכתיבה בגוף ראשון היא כתיבה באמת בגוף ראשון. היא החוויה הכי נאמנה למציאות שאפשר לתת לקוראים. ופתאום כל ה"ראיתי" ו"חשבתי" וכל המילים המיותרות האלה, מרגישות כמו לגעת במציאות דרך כפפה. זה כאילו. זה על יד.

אז: כשאתם כותבים בגוף ראשון, כתבו באמת בגוף ראשון. כתבו את מה שקורה, את המחשבות, את הרגשות – ולא על החוויות של המספר.

זו, אגב, אחת המשמעויות האמיתיות של כלל ה"להראות, לא לספר" (הרבה יותר עמוק וממשי ממה שסיפרו לכם, לכתוב תנועות גוף ופרצופים במקום תארי פועל).

ולגבי גוף שלישי?

זה כבר יחכה לשבוע הבא.

טיפ הכתיבה השבועי: על התהליך

הטיפים הכי טובים לכתיבה מגיעים באופן ספונטני, כתוצאה מטקסט אמיתי שנערך זה עתה. זה בדיוק מה שקורה עכשיו: נדבר בהשראת טקסט שערכתי בשישי בבוקר, בשיעור העריכה-אונליין הקבוע. ונדבר על אחד העניינים החשובים ביותר – והמוזנחים ביותר – בכתיבה יוצרת.

התהליך.

כל סיפור (כמעט) הוא תהליך. נכון: יש סיפורים שלא מתארים תהליך בכלל, אלא רק מציירים תמונת נוף דוממת בה דבר לא קורה. ובכן, אלה מכם שכותבים גלויה כזו עכשיו, פטורים מהשורות הבאות. רוצים שבסיפור שלכם כן יקרה משהו? תישארו.

אז על מה אנחנו מדברים?

בכל סיפור (כמעט) יש שני תהליכים: תהליך עלילתי, ותהליך נפשי. התהליך העלילתי מגולל את השתלשלות העניינים, ולא נתעסק בו היום. אבל התהליך הנפשי… ובכן, שם נופלים רבים. ובצדק, כי זה מסובך. פסיכולוגיה זה מסובך, רובנו לא מתעסקים בזה על בסיס יומי, וכשאנחנו באים לכתוב פסיכולוגיה של דמויות, שעיקרה תהליכים נפשיים שמתרחשים אצל אנשים מדומיינים – אנחנו בכלל מגששים באפלה.

אז חשבתי שהגיע הזמן להדליק פנס קטן ולהתחיל להאיר דברים. זה יהיה בסיסי (כי באמת צריך לעבור כמה וכמה שיעורים כדי להתחיל לשלוט בעניין) אבל עשו לעצמכם טובה – והתעמקו בבסיס הזה.

ובכן, נקודת הפתיחה של כל תהליך נפשי היא בגיבור שרוצה משהו. אבל ממש רוצה. ממש ממש רוצה.

דוגמאות?

בבקשה.

  • רוצה שאהובתו תחזיר לו אהבה
  • רוצה לתפוס את הרוצח
  • רוצה להצליח בלימודים
  • רוצה לכתוב ספר טוב
  • רוצה לקבל את הג'וב
  • רוצה לשרוד בסביבה קשה
  • רוצה להתאבד
  • רוצה לברוח מהכל ושיעזבו אותו בשקט

אלא שמה שהגיבור רוצה במודע – זה ממש לא מה שהגיבור "צריך".

ומה זאת אומרת, "צריך"? ה"צריך" זה מה שהגיבור, ובכן, צריך – כדי למלא את יעודו, כדי להגשים את עצמו, כדי להיות שלם, או מאושר, או בקיצור – לעשות את מה שהסופר רוצה שהוא יעשה – כדי שהספר יהיה טוב ומרגש.

ולכן הסופר שותל את ה"צריך" הזה בתת המודע של הדמות שלו, הרחק מתחת ל"רוצה" המודע, הבולט לעין הקורא.

ומחכה.

כי זה תהליך.  

ובמהלך הסיפור, הגיבור שלנו ינסה להשיג את מה שהוא "רוצה", אבל יתקל בכל מיני בעיות ותשובות ורמזים, שיתחילו לשנות אותו מבפנים בהדרגה ובאופן תהליכי.

הדוגמא האהובה עליי (אתם אולי כבר יודעים) היא קטניס אברדין ממשחקי הרעב (של סוזן קולינס הכפרה). קטניס מתחילה את הסיפור כשהיא רוצה שיעזבו אותה לבדה. היא רוצה שאיש לא יהיה תלוי בה, וכמובן שהיא גם רוצה לא להיות תלויה באיש. היא רוצה את זה באופן מופגן ומורגש, ומאמינה בזה בכל ליבה!

אלא… שמה שהיא רוצה, זה ממש לא מה שהיא צריכה.

כדי לתמוך באמה ובאחותה, היא צריכה לדאוג להן. וכדי להגשים את יעודה האמיתי (אליבא דסוזן קולינס הכפרה) ולנצח במשחקי הרעב, ולאחר מכן בחיים האמיתיים, היא צריכה ללמוד איך להיות תלויה באחרים – ואיך לשתף פעולה עם אחרים שתלויים בה. היא צריכה ללמוד לפעול יחד.

ולאורך הספר (הראשון, וגם בטרילוגיה כולה) היא לאט לאט לומדת איך לעשות את זה.

וזה תהליך. תהליך לא קל.

בהתחלה היא בזה להיימיטץ', המנטור השיכור שלה. היא מתרחקת גם מההצעות של פיטה, הנער שמאוהב בה. אבל כל הזמן סוזן קולינס (הכפרה) זורקת עליה רמזים הולכים וגדלים לכך שהיא חייבת, חייבת, חייבת להשתנות. רמז אחד: הזכרונות מפיטה, שהציל אותה ממוות ברעב. רמז נוסף: ההתלהבות מהסיפור המומצא שהם בני זוג. ויש עוד.

קטניס, כמובן, הודפת את הרמזים האלה בכוח – אבל כל אחד מהם שורט משהו בחומת הבדידות שלה. כל אחד מהם משאיר עליה חותם נפשי. וככל שטבעת החנק מתהדקת על גרונה, היא יותר ויותר מבינה שהסוד לגאולה הוא במה שהיא "צריכה": לשתף פעולה עם אחרים.

ואז מגיעה הפעם הראשונה בה היא משתפת פעולה, מחוסר ברירה.

זה קורה ברגע שפל שלה, כשהיא לכודה על העץ, פסע ממוות אלים. ואז מגיחה רו הקטנה, ומספקת את הרמז שיציל אותה.

וזה רגע מפתח. זו הפעם הראשונה בה קטניס הולכת נגד ה"רוצה" שלה, ועושה את ה"צריכה" שלה. ובמקרה הזה – יוצרת ברית. כך גם צריך להיות בסיפור שלכם: רגע בו הגיבור, בפעם הראשונה ותוך מחאות נמרצות, זונח את מה שהוא רוצה – ועושה את מה שהוא צריך.

ונכשל, כמובן. כי. זה. תהליך!

וכן, גם קטניס נכשלת. הברית עם רו קצרת ימים ומסתיימת בכאב עצום. אבל משהו בכל זאת קורה שם. זה רגע מפתח בהגשמת הייעוד האמיתי של קטניס, יעוד אותה היא בכלל לא מכירה באותו רגע: לאחד את העולם ולהגיע לגאולה.

כי הגיבור, ברגע בו טעם לראשונה את מה שהוא "צריך", כבר לא יכול לחזור לאחור. נכון, מה שהוא "רוצה" עדיין קיים – והרגשות האלה עדיין מנחים אותו, בחלק מהזמן. אבל המאבק הולך ומוכרע לטובת מה ש"צריך".

וזה עוד צעד בתהליך.

ואז הוא מנסה עוד פעם, וזה עובד לו קצת יותר טוב.

ואז שוב.

ובסוף הסיפור, הגיבור יודע לחלוטין מה הוא "צריך", וגם פועל להשיג אותו במלוא הכוח. ובכל מחיר. ובמקרה של קטניס אברדין: כדי להשיג אחדות ולהגשים את יעודה – היא בוחרת בהתאבדות זוגית עם פיטה.

ומנצחת.

אז, בקצרה, מהו התהליך הנפשי?

  1. הגיבור "רוצה" משהו, או חושב שהוא רוצה משהו
  2. כבר בהתחלה יש רמזים שזה לא מה שהוא "צריך"
  3. מתישהו הוא עושה מה ש"צריך"… אבל הניסיון נכשל
  4. עם זאת, הכישלון לימד – והגיבור עושה יותר ויותר את מה ש"צריך"
  5. עד שה"צריך" גובר על ה"רוצה"

ואז התהליך הושלם.

אז, בסיפורים שלכם, איך מתנהלים התהליכים?