כתיבה יוצרת שיטתית. במה זה שונה מסתם "כתיבה יוצרת"?
בתחילת דרכי, עוד לפני שהפכתי לכותב מקצועי, רציתי ללמוד כתיבה ספרותית. חשבתי שזה יהיה פשוט, בדיוק כמו שלמדתי תסריטאות או קופירייטינג. בחרתי בסדנת הכתיבה המפורסמת ביותר, שהעבירו ה"שמות" הכי ידועים בישראל. אתם בטוח שמעתם עליה.
לא ממש קיבלתי את מה שחיפשתי. גיליתי שזו בעיקר סדנת תראפיה בכתיבה: כזו ש"משחררת את הכותב הפנימי", שמעודדת ביטוי עצמי. לאכזבתי, התברר לי שכמעט כל סדנאות הכתיבה הן כאלה. זה מה שרוב האנשים רוצים. תראפיה, תחביב.
אבל אני לא רציתי לכתוב כתחביב. אצלי זה מקצוע. רציתי כלים מעשיים, שיטות וטכניקות מקצועיות בהן משתמשים הסופרים הידועים בעולם. רציתי להפוך את הטקסטים שלי ליותר קומוניקטיביים, ליותר חריפים, ליותר… ובכן, ליותר טובים. ולכן, במשך שנים השקעתי עשרות אלפי ש"ח בלמידה ותרגול של טכניקות כאלה, כפי שמלמדים באוניברסיטאות החשובות בארה"ב.
היום, לאחר 24 שנים של כתיבה ועריכה מכל הסוגים, אני משיק בישראל את קורס הכתיבה אותו חיפשתי אז: כתיבה יוצרת שיטתית, או "האוצר". קורס וידאו מעמיק, מפורט, בן יותר מ- 120 שיעורים, ששווה עשרות אלפי ש"ח של לימודי כתיבה אמיתיים.
הקורס הזה ילווה אותך כל החיים. אפשר לצפות בו בבית, מתי שנוח לך, איך שנוח לך, כמה פעמים שבא לך. לחזור, לתרגל, ולעבור על כל הדרכה שוב ושוב עד שהכתיבה הטובה תהפוך לטבע שני.
נושאי ההדרכות (אפשר לקרוא לזה סילבוס חלקי)
הבסיס של הבסיס: שיטות גאוניות לפיתוח ספר ומבנה (אאוטליין)
- תכנון מבריק של ספר מאפס – שיעור 1 / מה זה אאוטליין? איך בונים אותו כך שמראש יתפתח לכם סיפור חזק, עשיר ונטול רגעים מתים? שיעור ראשון בשיטת הפרקטל, פשוט חובה לכל כותב. התחילו מכאן!
- תכנון מבריק של ספר מאפס – שיעור 2 / המשך המסע שלנו לתכנון הספר בשיטת הפרקטל. לראות ולבצע.
- 14 הסצנות הבסיסיות של הסיפור הקלאסי / איך נכתב הסיפור הגדול ביותר בעולם? האם מה שנכון לפני אלפי שנה נכון גם היום? צאו איתי לאחד מהשיעורים החזקים ביותר בכתיבת אאוטליין לספר וגלו את הסודות שמאחורי מכות מצרים – וחלק גדול מהסיפורים המצליחים ביותר מאז. ניתן להשתמש בטכניקה זו כעמוד שדרה לסיפור כולו, וניתן גם להוסיף אותה בסוף, כדי לתבל את הסיפור. אל תכתבו בלי להכיר את זה קודם.
- בין סיפור לסיקור / בכמה דרכים ניתן לספר את "כיפה אדומה" הקלאסי? ולא, אני לא מתכוון לורסיה חדשה של כיפה אדומה שחיה בניו יורק בשנות האלפיים. אני מתכוון ליער ולזאב ולצייד ולכל השוואנג. יש הבדל עצום בין הסיפור שלנו – לבין הדרך שאנו נספר אותו (מה שאני מכנה "סיקור"). שיעור כתיבה נדיר וחשוב ביותר, מומלץ לראות לפני שמתחילים בכתיבה ממש.
- 7 כללים (וכלים) ליצירת אירועים מחוללים טובים יותר / האירוע המחולל הוא הדחיפה הראשונה שמניעה את מפולת הדומינו של הסיפור. לא פעם אנחנו מתלבטים ביצירה שלו, וכאן מגיע השיעור הזה – שמציע דרכים שונות ומעניינות לעשות את זה טוב יותר ומרתק יותר.
- יצירתיות שיטתית 1 / האם ניתן להיות יצירתי בכתיבה, חדשני ומפתיע, באופן שיטתי? בכוונת מכוון? מסתבר שכן, ויש טכניקות מוכחות לעשות זאת (שלקוחות מתחום החשיבה ההמצאתית). שיעור כפול ומרתק!
- יצירתיות שיטתית 2 / המשך השיעור הקודם. עוד טכניקות מרתקות שיכולות לדרג את הסיפור שלכם. חשוב!
- הבנת הכתיבה בז'אנרים. למה זה טוב? (או לא) / מהם ז'אנרים? מה מאפיין אותם? מה הכוונה, "לכתוב בתוך הז'אנר"? איך עושים את זה בלי להיות שבלוניים? איך עושים את זה בלי לאכזב את הקוראים?
- מסע הגיבור / בשנת 1949 הוציא ג'וסף קמפבל ספר כתיבה ששינה את העולם. ומה בו? בסך הכל חשיפה של אחד הסודות הסיפוריים הגדולים והוותיקים ביותר שנוצרו אי פעם. היכונו להרפתקה מרגשת, שמתאימה גם לפרק פיתוח הדמויות שלנו.
- הנוסחה ההוליוודית / הסיפור הוויזואלי עטור השבחים "קזבלנקה" עשה את זה בפעם הראשונה, וגילה שיטה נפלאה ליצירת עלילות מרתקות מבוססות דמויות חזקות. כך תעשו את זה גם אתם.
- חוקי הדינמיקה של העלילה / השיעור הזה יפתור לכם חלק גדול מהבעיות המרכזיות בפיתוח עלילה טובה, תוך שהוא מתכתב עם חוקי הדינמיקה של הפיזיקה המסורתית. שיעור חובה.
- מכשולי כתיבה 1 / נתקעתם בכתיבה? לא יודעים לאן להמשיך? התחיל לצפות בסדרת הסרטונים הקצרים האלה.
- מכשולי כתיבה 2 – מעגלי עלילה / את הטכניקה הזו אתם פשוט חייבים לראות, בין אם נתקעתם בכתיבה ובין אם לא.
- מכשולי כתיבה 3 – שיטת שתי השאלות / השיעור המדהים הזה הפך לספר שלם, שנמכר בחנויות. מדובר בשיטה יוצאת דופן, לא כל כך מוכרת, אותה פיתחתי מתוך נסיוני בתחומי הכתיבה השונים. היא פשוט הגיונית וחזקה, ובאמצעותה כל אחד יכול לפצח שאלות עלילתיות בקלילות.
- בניית עלילות משנה טובות / מסביב לכל עלילה (לפחות בספר ארוך) קיימות עלילות משנה, שחלקן מערבות את הדמות הראשית וחלקן לא. איך כותבים אותו נכון? כך תעשו את זה.
- בחירת נקודת המבט של המספר: גוף ראשון / מתי בוחרים לספר בגוף ראשון? איך עושים את זה נכון? כלים וטכניקות לכתיבה בסגנון הפופולרי ביותר בכתיבת רומנים רומנטיים וספרים לנוער.
- גוף ראשון מול גוף שלישי מוגבל / מתי בוחרים בגוף ראשון ומתי בגוף שלישי מוגבל? מהם היתרונות ומהן המלכודות בכל סגנון?
- גוף שלישי שמדמה גוף ראשון / כך נהנים כמעט מכל העולמות: גם הגמישות הרבה שמאפשר לנו הגוף השלישי, וגם העוצמה הרגשת החזקה שהגוף הראשון כה מצטיין בה. זו הדרך בה אני הכי אוהב לכתוב, ויש כאן כמה טכניקות שיהפכו כתיבה בינונית (לטעמי) למצויינת.
- בחירת "זמן" הטקסט / האם לכתוב בזמן עבר? או בזמן הווה? הנה השיקולים, המלכודות והטכניקות
- כתיבת רמזים מטרימים / איך לא לחשוף את הסוד מוקדם מדי? איך לא לעשות את זה מאוחר מדי?
- כתיבת ממוארים וספרי זכרונות / כל אדם צריך לכתוב לפחות ספר אחד בחיים, וזה את ספר זכרונותיו. להותיר חותם לדורות הבאים, לא להיעלם כמו טל הבוקר, כשהשמש עולה. לכל אדם יש גם סיפור מעניין לספר, בין אם הוא יודע את זה או לאו. איך תכתבו את הממוארים שלכם? הנה הדרכה חשובה בנושא.
לב היצירה הספרותית: טכניקות מדהימות לדמויות בלתי נשכחות
- פיתוח דמויות #1 / תחילת מסע מופלא לעולמן של הדמויות. נעבור על הטכניקות החזקות והחשובות ביותר לאפיון דמויות ופיתוחן.
- פיתוח דמויות #2 / המשך המסע שלנו לעולמן של הדמויות. טכניקות נוספות, שאי אפשר לוותר עליהן, לפיתוח דמויות שיקפיצו את הספר שלכם גבוה.
- פיתוח דמויות #3 / המשך המסע אל נבכי הדמויות, והפעם התייחסות גם לדמויות משנה (כולל גם טכניקות לדמויות ראשיות)
- טיול עם הדמות / אז יש לכם בראש דמות מסויימת, ועכשיו אתם צריכים עוד להתרגל אליה ולנסות להפוך אותה ל"שלכם", או להפוך אתכם ל"שלה". איך עושים את זה? לוקחים אותה לטיול, כמובן. שיעור קצר וחשוב.
- אפיון דמויות: הגיבור / מה הופך גיבור לגיבור? מהו אנטי גיבור? טכניקות מרתקות ליצירת דמויות מהפנטות.
- אפיון דמויות: הרשע / הצד השני של המטבע הגיבורי. איך לבנות "רשע" חזק? מה הופך אותו לרשע, ומה יחסו לגיבור?
- הסביבה כדמות / האם ניתן להתייחס לסביבה (העולם שמסביב לדמות ולעלילה) כדמות? בהחלט כן, וזה משדרג אותה באופן בלתי רגיל.
- כתיבת דמויות שקל לאהוב / מכירים את הדמויות האלה, שפשוט חייבים לאהוב? או לשנוא? דמויות בשרניות, מוצקות… כאלה שנשארות בזיכרון הרבה סמן אחרי שהספר דוהה? קבלו את הטכניקות הנחוצות כדי לכתוב אותן.
פרולה פרולה: כתיבת דיאלוגים מהפנטים
- דיאלוגים – הבסיס / מתחילים מאפס – והאפס הזה, שתדעו, כבר נמצא ברמה די גבוהה. כללי היסוד לכתיבת דיאלוגים נכונים, הנה זה בא. חשוב ביותר!
- דיאלוגים 2 – זיהוי ופיתוח "קול" לדמות" / לכל דמות בסיפור יש "קול" משלה: סגנון דיבור, התנסחות, אוצר מילים, זווית ראייה על העולם. אם הדמויות כתובות היטב ניתן לזהות את זה בדיאלוגים שאתם כותבים עבורן, שלא לדבר על המחשבות הפנימיות שלהן. המשך המסע, מעלים את הרף.
- דיאלוגים 3 – סאבטקסט / הדמות אומרת דבר אחד – אבל הקורא יודע שהיא מתכוונת לדבר אחר לגמרי. לכל טקסט טוב יש גם סאבטקסט, שהופך אותו להרבה יותר חזק ואת הקריאה להרבה יותר מהנה. השיעור הקצרצר הזה מבהיר את הנושא וממחיש אותו.
- דיאלוגים למתקדמים – 1 / אם חשבתם שדיאלוגים משמשים רק להמחשת דיבור בין הדמויות השונות, טעיתם. או, יותר נכון, צדקתם ברמה הבסיסית והפשוטה. אבל דיאלוגים יכולים לעשות כל כך הרבה יותר! בשיעור הזה תקבלו טעימה ראשונה ממה שלא הרבה כותבים יודעים.
- דיאלוגים למתקדמים – 2 / על טכניקת המרגיזן המקרי, שמעתם? שיעור הדיאלוגים למתקדמים ממשיך, עם טכניקות חדשות, חזקות ומפתיעות.
- דיאלוגים למתקדמים – 3 / הגיע הזמן שתכירו את טכניקת האירוע הפרוע. כן, בדיאלוגים.
- דיאלוגים למתקדמים – 4 / אם אי פעם עבדתם במכירות, בטח סיפרו לכם על טכניקת הצפת ההתנגדויות. עכשיו, רומן (ספר fiction) הוא בהגדרתו שקר אחד גדול ומתוחכם, סיפור שלא היה ולא נברא והוא כולו פרי ראשכם הקודח, ואתם מבקשים מהקורא להאמין לכם. עכשיו תלמדו איך להציף את התנגדויות תוך כדי דיאלוג, ו"למכור" מעולה את הסיפור לקורא.
- דיאלוגים למתקדמים – 5 / סוגרים את סדרת השיעורים המתקדמת שלנו לדיאלוגים בבאנג גדול, עם טכניקה יוצאת דופן ומנצחת. הכירו את "האנזים האנושי".
קסמים וטכניקות פלא להקפצת הכתיבה ברמת המבנה
- בניית סצנות – מאקרו / אחד משיעורי הכתיבה החשובים ביותר: בניית סצנות ברמת המאקרו. שיעור משנה חיים, משנה כתיבה, משנה הכל.
- בניית סצנות – מיקרו / חלקו השני של השיעור הכל כך חשוב הזה, ובו נראה איך אנחנו יוצרים יחידות של מוטיבציה וריאקציה ברמת הטקסט ממש, ונלמד למה היטלר מתעצבן בצורה כל כך נכונה ספרותית.
- כתיבה ברצפים – אפקט הדומינו (שיעור בונוס) / איך לכתוב כך שאי אפשר יהיה להפסיק לקרוא? איך לרתק את הקוראים במעבר מפסקה לפסקה ומסצנה לסצנה? טכניקות הכתיבה האלה ייהפכו את הטקסט שלך ל"מפולת דומינו" מרהיבה, שחייבים להמשיך לראות עד תומה.
- 10 דרכים נוספות לרתק את הקוראים / שיעור חובה בפני עצמו, שנכנס מעט יותר לפרטים ומעניק טכניקות זהב גם ברמת המילה והמשפט.
- כתיבת קטעי אקשן / מכה, בעיטה, קללה, מרדף. פציעה, מבט נחוש, סכין נשלפת, כדור נורה. קטעי אקשן מהווים, לעיתים, חלק חשוב ביותר מספרים מסויימים, במיוחד סז'אנרים המעודדים אקשן. מדובר בקטעי כתיבה קשים במיוחד, ששואבים השראה מן הקולנוע וצריכים לכתוב, מילה מילה ומשפט משפט, אירועים מהירים שמתרחשים במקביל. איך עושים את זה נכון? מתחילים בהדרכה הזו.
- כתיבת פלאשבקים / כולנו אוהבים לכתוב פלאשבקים. הם יכולים להיות דבר נפלא! אבל כתיבה לא נכונה שלהם יכולה להרוס ולבלבל. בואו נכתוב פלאשבקים ממש טובים.
- כתיבת סופים טובים / לא כל סוף "טוב" הוא סוף טוב. איך נסיים את הסיפור שלנו עם טעם של עוד? שיעור חשוב מאוד, שווה לראות ולזכור את הטכניקות האלה.
- כתיבת הבלתי צפוי / כל סיפור צריך להפתיע את קוראיו, אחרת הוא ישעמם אותם. אבל ההפתעה הזו חייבת להיות מעוגנת היטב בתוך הסיפור, כך שלא תהיה שרירותית ולא תתפרש כגחמה של הסופר. בשיעור הזה נלמד טכניקות מפתח לכתיבת הבלתי צפוי שהוא גם בלתי נמנע, ונראה איך השיא של הספר יכול (וצריך) להיבנות משתי מגמות מתנגשות בנפשו של הגיבור.
שדרוגי-על לכתיבה ברמת הטקסט: המילה, המשפט והפיסקה
- פסקאות ומעברים (שידרוג מהותי לטקסט!) / אחרי שאני עצמי למדתי את השיעור הזה, הבנתי שבעצם עד אותו רגע לא באמת ידעתי לכתוב. זה, אולי, שיעור הכתיבה הכי אפקטיבי שתקבלו אי פעם.
- אומנות ההרחבה / מתי נרצה לקחת טקסט קצר ולהרחיב אותו? איזה טכניקות הרחבה מוכחות ופשוטות לביצוע קיימות?
- אומנות ההידוק / כמעט כל טקסט ירוויח מצימצום והידוק. זו אחת ממיומנויות העריכה (העצמית והלא עצמית) החשובות ביותר, והנה הטכניקות המרכזיות בה.
- בניית אמינות לטקסט: הפרט העמוק והפרטים הרדודים / טכניקה מדהימה, למתקדמים וחדי מקלדת, שתאפשר לכם ליצור אמינות לדמות או לכלל הסיפור שלכם בקלות מדהימה – ועל ידי כך גם להפוך קטעי סיפור ליהלומים נוצצים.
- קלישאות – ואיך לכתוב אותן היטב / קלישאות ספרותיות ומילוליות יכולות להרוג את הטקסט שלכם. כך תלמדו להיזהר מהן, ואפילו לנצל אותן היטב לטובתכם.
- יצירת רגעים מרגשים / אמנות הריגוש היא קסם – אבל קסם אותו ניתן ללמוד, לפתח וללטש. היכונו להתרגש – וללמוד איך לרגש אחרים, בטכניקות מפתח חשובות ביותר.
- זום וסלואו-מושן כטכניקות ספרותיות / טכניקות ה"זום" (התמקדות הדרגתית בפרט כלשהו) וה"סלואו-מושן" (הילוך איטי, בעברית) נחשבות כטכניקות קולנועיות – וזה כלל לא נכון. הן, קודם כל, טכניקות סיפוריות – וספרותיות. מומלץ מאוד להכיר אותן כדי להפוך את הכתיבה למרגשת וחזקה יותר
הרקע עליו יושב העולם כולו: טכניקות חובה לתיאורים שובי לב
- כתיבת תיאורים – חלק ראשון / מה זה תיאוריתיס ולמה חשוב להימנע מזה? מה התפקיד האמיתי של התיאורים בכתיבה של היום? ואיך נמנעים מהטעות הכי נפוצה כשהדמות נכנסת לחלל חדש?
- כתיבת תיאורים – חלק שני / המשך המסע שלנו אל נבכי התיאורים, והדרכים להפיכתם לקסומים יותר וטובים יותר. הפעם אנחנו נכנסים גם לתיאורי דמויות, עם טכניקה מקסימה שאתם חייבים להכיר.
- תיאורים – חלק שלישי / חלק שלישי, אחרון ואפקטיבי מאוד במסגרת המסע הארוך לשיפור התיאורים שלנו. אל תוותרו עליו, יש בו טכניקות פשוט מרהיבות.
- להראות, לא לספר / יכול מאוד להיות ששמעתם את המונח הזה פעם. אבל מה זה אומר באמת, "להראות ולא לספר"? איך "מראים"? ומתי דווקא עדיף לספר? שיעור חובה
טכניקות חובה לעריכה עצמית
- מה עושים כשהספר "מתקלקל"? / לפעמים, בסוף הכתיבה או במהלכה, מרגישים תיסכול. הספר פשוט לא כתוב טוב. הוא לא "עובד". ואין לנו מושג מה מקולקל בו. זה הזמן לקחת נשימה עמוקה, לשתות מים קרים, ולראות את השיעור הזה. הוא יעזור לכם. מניסיון.
- עריכה עצמית בארבעה רבעים / אחד משיעורי הכתיבה החשובים ביותר שתעברו אי פעם. איך לערוך את עצמכם? איך להסתייע באחרים? השיעור הזה יכול לחסוך לכם אלפי ש"ח, ויותר.
- עריכה למטרות תרגום (או עריכה אחרי תרגום) / חושבים על אמזון? גם אני. זה השיעור עבורכם.
- 22 חוקי פיקסאר לכתיבת סיפורים / פיקסאר, חברת הסיפורים (הוויזואליים, אמנם) הטובה בעולם, עובדת על פי 22 כללים מאוד מאוד מעניינים. שווה לדעת אותם.
- חוקי הכתיבה של לירון פיין / אני בטוח שלקחתי משהו מפיקסאר. ומקינג. ומכולם. אבל אלה הכללים המנחים שלי, ויש בהם תועלת. 13 כללים ועוד אחד, קטן וחשוב
כתיבת ספרי עיון
- שיעור ראשון: סוגי ספרי העיון / למה בכלל לכתוב ספר עיון, או ספר סמכות, או ספר ממתג, או אוטוביוגרפיה, או ספר עסקי? מהם הסוגים השונים של ספרי העיון, ומה היתרונות והחסרונות שלהם? ואיזה סוג ספר עיון יתאים לכם? שיעור מבוא במיני-קורס שיכוון אתכם לכתיבת הספר שמתאים לכם.
- שיעור שני: סטוריטלינג / כל ספר עיון טוב (ולא משנה מאיזה סוג) מתחיל מסיפור טוב. גם עם הספר שלכם עוסק באינסטלציה, הוא חייב לכלול בתוכו סיפור חזק. איך אפשר ליצור סיפור חזק מכל נושא? מהם כללי היסוד הקלים והחשובים ביותר? זה יכול להיות שיעור הכתיבה החשוב ביותר שתעברו בחיים.
- שיעור שלישי: מבנה ספר העיון/ מפתיע – אבל כמעט לכל ספרי העיון שאתם מכירים (מ"הסוד", דרך "קיצור תולדות הזמן" ועד השפע ביוגרפיות של טראמפ) יש מבנה זהה. אני קורא לזה "שיטת הקבלנות", ולא בגלל המהירות של "פס הייצור" (אולי זו גם סיבה טובה) אלא בזכות השיטה המאוד נדל"נית באמצעותה הם נכתבים. כאן תכירו אותה, ותופתעו לדעת עד כמה היא קלה לביצוע.
- בונוסים: טמפלייטים להורדה / טמפלייט מבנה 10 סוגי ספרי העיון הטיפוסיים. טמפלייט בניית ספר ב"שיטת הקבלנות". טמפלייט וורד בעברית של ספר עיון בגודל סטנדרטי (5 על 8 אינטש).
מסביב לכתיבה: שיווק
- כתיבה לשוק / מה זה אומר, כתיבה לשוק? זה אומר לכתוב כאשר קהל קוראים מאוד ברור כבר נמצא בראש שלכם, ואתם כותבים בשבילו ממש. יש בזה עוד, כמובן. הנה ההדרכה.
- איך לפתות קוראים / אני חושב שהכותרת מדברת בעד עצמה, נכון? מהכריכה, דרך הטקסט שאמור למכור את הספר, ודרך אלמנטים נוספים.
- כתיבת הטקסט לגב הספר / אחרת האמנויות החשובות ביותר בשיווק הספר (במיוחד אם אתם סופרים עצמאיים) היא כתיבת תיאור מושך לכריכה (או לחנות הדיגיטלית בה הספר נמכר). כך תעשו את זה פשוט ונכון.